Den norske filmfestivalen i Haugesund

Amandaprisen er en norsk filmprisfestival som blir arrangert hvert år i Haugesund. Festivalen blir arrangert av Den norske filmfestivalen og Norsk filminstitutt. Festivalen blir brukt til å både øke og fremme interesse for norske kinofilmer og andre norske kortfilmer. Første gangen prisen ble gitt ut var i 1985. Prisen for å vinne er en Amanda-statuett. Statuetten er en 30 cm høy skulptur som viser Amanda fra Haugesund. Det er Kristian Kvakland som har hugget ut statuetten.

Prisutdelingen

Siden 1985 har utdelingen av Amandaprisen blitt sendt direkte på TV. Utdelingen av prisen foregår i sammenheng med den norske filmfestivalen som tar plass hvert år i august. I 20 år, fra 1985 til 2002 ble Amandaprisen sendt direkte på NRK og det var NRK selv som stod for produksjonen. Fra og med 2006 har det vært TV2 som har sendt Amandaprisen på direkte TV, med blant annet Nordisk Film, Warner Bros og Rubicon TV som produsenter.

I år 1993 ble Amandaprisen gjort om til en nordisk filmprisutdeling. Dette gjorde at kategorien Beste norske kinofilm falt vekk. Dette året vant den norske filmen Telegrafisten prisen for årets beste film selv om andre nordiske filmer også var nominert i denne kategorien. Det tok bare et år før filmprisutdelingen ble helt norsk igjen, dermed falt alle nordiske nominerte vekk dette året. I 2005 ble festivalen en ren filmprisutdeling, dermed ble blant annet kategorien årets fjernsynsprogram fjernet.

Filmprisens kategorier

Amandaprisen har mange forskjellige kategorier norske filmer kan havne under. I 2019 var det 20 kategorier du kunne vinne pris for. Blant disse: Beste norske kinofilm, Beste barnefilm, Beste kvinnelige skuespiller, beste mannlige skuespiller og folkets Amanda som kanskje er den gjeveste prisen å vinne. Personen som vant prisen for folkets Amanda i 2019 var John Andreas Andersen for filmen Skjelvet. Prisen ble stemt frem av det norske folk. For å stemme på folkets Amanda blir det arrangert en avstemming på Filmweb.no.

Det er mange som har vunnet pris i de forskjellige kategoriene opp gjennom årene. Det første året Amandaprisen ble avholdt vant blant annet Orions belte prisen for Beste kinofilm, Alma for beste dramatiske fjernsynsproduksjon, Lars i porten for beste barne- og ungdomsfilm. Tone Danielsen vant prisen for beste kvinnelige skuespiller og Helge Jordale vant prisen for beste mannlige skuespiller. Det er bestemt at i 2020 at Amandaprisen får to nye kategorier. Disse kategoriene har fått navnet Æres-Amanda og Gullklapperen.

Folkets Amanda 2019 og to nye priskategorier

Folkets Amanda 2019 ble stemt frem til å bli Skjelvet. Dette er en katastrofefilm som handler om geologen Kristian Eiksjord som etter hendelsen i Geirangerfjorden prøver å komme seg på beina igjen psykisk. Dette blir ikke lett for geologen da han fatter mistanke om at det kommer til å oppstå et jordskjelv som vil være enda kraftigere enn osloskjelvet som hendte den 23. oktober 1904. Filmen har skuespillere som blant annet Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp.

Det to nye priskategoriene som vil tiltre ved neste prisutdeling i 2020 er Æres-Amanda og Gullklapperen. Disse to kategoriene har blitt tilføyet grunnet andre festivaler som tilbyr kategorier innenfor sminke og maske og kostyme. Tonje Hardersen som er leder av Amanda priskomiteen er for å inkludere flere priser, slik at det blir en naturlig utvikling for prisutdelingen. Initiativet har blitt lagt frem av flere innen filmbransjen og prisene vil se lyset i 2020. Dette er noe vi gleder oss til.

Amandaprisen 2020

Vi gleder oss allerede til Amanda prisutdelingen i Haugesund i 2020. Datoen er satt til 15–21 august 2020, så hold av disse dagene. Filmene som vil bli vurdert til årets Amanda er filmer som har hatt premiere i tiden 1. juli 2019 til 30 juni 2020. Filmer fra 2019 som vi garanter kommer til å se vil bli nominert er nok blant annet: Askeladden – I Soria Morias slott, Kaptein Sabeltann og den magiske diamant og Spionen.