Den årlige og vårlige Trondheim Jazzfestival

På vårparten hvert år hører du både lystige og til tider litt dystre vårtoner smyge seg rundt hjørnene i Trondheim. Det er da den årlige jazzfestivalen i Trondheim åpner sine dører. Festivalen ble etablert i 1994, og er i utgangspunktet en videreføring av en annen jazzfestival ved navnet JazzMazz som eksisterte fra 1974 til 1994. Den gangen var festivalen sentrert rundt Jazzlinjen på NTNU.

Allerede første gangen JazzMazz ble arrangert ble det en kjempesuksess, en suksess som etter hvert skulle bli en tradisjon med glade og lystige toner. Den gangen ble festivalen holdt i Studentersamfundet på senhøsten. Senere utviklet dette seg til en festival som ikke bare inkluderte jazzinspirerte studenter, men også jazzglade unge og musikalske sjeler fra både Norge, Norden og Europa.

Talentprisutdeling

Festivalen har nå blitt et viktig visningssted for unge og lovende musikalske sjeler, med vekt på de glade jazztoner, som også kan vise sorg og sinne. Fra å være et musikalsk samlingspunkt for unge studenter, er nå festivalen blitt en nasjonal arena med opptil 70 ulike arrangementer hvert år. Festivalens hovedfokus er ikke bare gode musikalske toner, men også å fronte unge og lovende musikere.

I 2007 begynte festivalen å dele ut talentpriser til unge og lovende musikere. Trondheim Jazzfestivals talentpris er på 20 000 kroner, og skal gå til videreutvikling – det vil si at den fungerer som et tilskudd til ett eller flere musikalske talenter innenfor jazzen. Prisen blir finansiert av NTNU, men av ulike årsaker har det ikke blitt delt ut noen pris siden 2017.

Jazzens glade toner

På lik linje som det finnes ulike kunstarter innenfor både dans og maleri, finnes det også ulike typer jazz. På Trondheim Jazzfestival møter du et bredt og variert spekter av disse toner som flyter ut gjennom blankpussede saksofoner, satt sammen med andre musikkinstrumenters gylne toner. Det er unge sjeler som gir liv til musikken, men musikksjangeren har levd og pulsert i mange år.

Jazz er stort sett glade toner, men dette er en musikkart som fort kan få fram noen hissige toner også. Hvert musikkstykke forteller sin egen historie, basert på komponisten bak stykket. Deretter er musikerens oppgave å bringe disse toner fram på en måte som berører sitt publikum med glede eller tårer, latter eller sorg. Som andre stilarter er jazz en sjanger som berører.

Jazztonenes bakgrunnshistorie

Jazzen har sine røtter tilbake til 1900-tallet, og handler på mange måter om improvisert musikk, hvor saksofonen er et av instrumentene som hyppig brukes. Det er puls, innslag, frihet og liv. Jazzen i seg selv kommer opprinnelig fra den afroamerikanske kulturen i USA, og bringer gjerne med seg en seksuell undertone. Grunnen til dette er at musikken ble først spilt på barer og bordeller.

Jazz har en særegen rytme, samtidig som du vil kunne høre undertoner i mange musikkstykker fra både gospel og swing. I senere tid har det kommet flere aspekter til denne særegne musikksjangeren, som ikke bare bærer preg av de velkjente toner fra saksofonen, men også andre musikkinstrumenter som for eksempel fløyter. Jazzen sin musikalske historie er preget av den generelle samfunnsutviklingen.

Jazz som kunst

At jazz er kunst, er det ingen tvil om. Kunst skal berøre oss på et eller annet vis, og jazz er en musikkart som berører mange. Dette er også en musikkart som mange enten liker eller ikke liker. Det er ikke nødvendigvis en mellomting. Jazz er en (delvis) improvisert musikkart, og det fort blir en kunstopplevelse å bare lytte til et musikalsk improvisert innslag.

Utrolig mye moro på Trondheim Jazzfestival

Det er mye moro som skjer når Trondheim Jazzfestival åpner sine dører hver vår, og det er mange lystige og glade toner som fyller byens små og store kriker og kroker. Festivalen varer i flere festfylte dager, og dette er dager hvor du har mulighet til å få med deg ett eller flere improviserte kunstneriske musikkinnslag som du kjenner langt inni sjelen.