Om ULTIMA Oslo Contemporary Music Festival

ULTIMA Oslo Contemporary Music Festival ble etablert allerede i 1990, og har nå noen år bak seg som både en musikalsk opplevelse for sitt publikum – samt som egen kunstart innenfor temaet musikk. Den aller første festivalen ble arrangert allerede året etter etableringsåret, i 1991. Dette er en internasjonal festival, noe som betyr at du blir eksponert for toner fra alle kanter av verden. Det fundamentale grunnlaget for festivalen er å få høre nye toner som sammen utgjør en spennende helhet med de ulike ressurser som er til stede under festivalen. Det hele handler om musikk som en egen kunstart.

Du møter litt av hvert innenfor musikkens verden, både nye, klassiske og tradisjonelle toner satt sammen med en ny vri. Festivalen varer i 10 dager, og foregår i Oslo. Det er ulike toner fra hele verden, fra ulike kulturer, og ikke minst toner satt sammen til en helhet også gjennom ulike generasjoner. Sammen med musikkens mange vakre toner vil du også få noen fargerike opplevelser som gleder dine øyne – det er ikke bare ørene som liker seg her. Det er heller ikke bare ulike typer musikk du møter på ULTIMA Oslo Contemporary Music Festival, men også komponister som har satt sammen ulike musikalske stykker på helt spesielle måter.

Musikk som kunstbegrep

Musikk er lyd og rytmer, toner som smyger seg inn og rundt de lydhøre ører. Vi har alle ulik musikksmak, men enhver form for musikk er likevel et eget kunststykke av toner. På samme måte som vi foretrekker ulike typer bilder og malerier, faller ulike mennesker for forskjellige rytmiske toner som strømmer ut i kunstens ånd. Musikk handler om ulike lyder som er satt sammen i en større helhet. Det trenger ikke nødvendigvis være en gitar som setter sammen de vakre toner som utspiller seg. Det kan like gjerne være regn som drypper, eller fingre som glir over en fuktig glasskant.

På lik linje som mange kunstarter har også musikken eksistert i veldig lange tider, og har utviklet seg i tråd med samfunnet. Det handler om å bringe fram og fremstille. De forskjellige musikkarter og ulike musikalske innspill har hver på sin måte en spennende historie å fortelle, dersom du lytter og kjenner etter hva tonene prøver å formidle. Musikk bringer fram et bredt spekter av følelser. Enkelte toner gjør deg glad, mens andre bringer fram tristhet. Noen toner gjør deg irritert, mens andre gir deg lyst til å danse. Det er dette som gjør musikk og lyd så spennende, det bringer fram noe i ethvert menneske.

Hva er samtidsmusikk?

ULTIMA Oslo Contemporary Music Festival både handler om og legger vekt på samtidsmusikk, men hva er egentlig dette? Samtidsmusikk dekker i utgangspunktet et bredt spekter av ulike musikkarter, men handler samtidig om noe så snevert som de typer musikk som er populære i en viss tidsperiode. Det handler om ulike musikalske teknikker som blir brukt og lagt vekt på i de ulike tidsperioder, spesielt i det 20. og 21. århundre. Det er kunst med rytmer, lyd og ulike instrumenter satt sammen til en helt egen og spesiell lydopplevelse. Øret og hørselen er en av våre seks sterkeste sanser, og musikk berører.

Ulike lyder er musikk på sin egen måte, om vi bare lytter. For å hjelpe oss på vei til å virkelig klare å ta innover oss de ulike toner som spilles fram i vår hektiske hverdag, er det flere samtidskomponister som setter disse toner sammen til en helhet – musikkstykker som virkelig er verdt å nyte. Det fine med musikk er at du kan lukke øynene og bare føle, se for deg bilder i ditt indre mens toner utspiller seg rundt deg. Nettopp derfor er ULTIMA Oslo Contemporary Music Festival verdt å få med seg, for å la ørene få sin egen kunstneriske opplevelse utenom det vanlige.