Litteraturfest på Lillehammer

Norsk Litteraturfestival, også kalt Sigrid Undset-dagene, blir avholdt i en av UNESCOs litteraturbyer, Lillehammer. Festivalen blir arrangert hver vår, og neste vil foregå over seks dager, fra 25. til 31. mai 2020. På den offisielle nettsiden opplyses det at det er medregnet opp mot tretti tusen besøkende, og det er et tilbud av flere hundre arrangementer som du kan velge mellom. Lillehammer har arrangert denne festivalen siden 1994, hvor hovedfokus har vært nordisk litteratur, men som i senere år har inkludert flere anerkjente internasjonale forfattere i tillegg. Det er en festival som er variert og spennende, som feirer litteratur, kultur, språk og ikke minst ytringsfrihet.

Litteraturfestivalen tilgjengeliggjør et utfyllende festivalprogram når det nærmer seg festivalen, slik at du kan planlegge hvilke arrangementer du ønsker å gå på. Programmet er lagt opp på en oversiktlig måte, slik at du kan se hvilke arrangementer som er planlagt på de forskjellige dagene, hvilke forfattere som skal være der når, samt også litt om hva forfatterne skal snakke om eller debattere, ofte med andre forfattere. Under festivalen er det utmerkede muligheter til å kjøpe en bok eller to om du blir inspirert av forfattere som snakker og debatterer litteratur. Da er det også mulig å få bøkene signert av forfatteren selv.

Festivalens forfattere

Andre kjente forfattere som deltok på festivalen i 2019 inkluderer Vigdis Hjorth, Per Petterson, Erlend Loe, Jessica Townsend, Boualem Sansal og et fantastisk utvalg av mange fler. Det var derimot ikke bare forfattere, men også illustratører, som Lisa Aisato, psykologer, som Peder Kjøs, litteraturvitere, som Tone Selboe, oversettere, som Safia Abdi Haase, og generelt litteraturentusiaster, som Davy Wathne. Litteraturen blir satt i en sammenheng med samfunn, historie, mennesker og livet generelt, noe som gjør festivalen til et stort og variert arrangement hvor du alltid vil finne noe som interesserer deg. Det er ikke uten grunn Norsk Litteraturfestival er Nordens største festival for litteratur.

Arrangementer for alle og enhver

Litteraturfestivalen har et eget program for barn og unge som heter Pegasus, som i 2019 hadde over hundre arrangementer. Her er det muligheter for barnehager og skoler og dra på festivalen som en utflukt, hvor barn kan få oppleve litteratur på nye måter. Et av arrangementene i 2019 var for eksempel et fokus på å formidle norsk klassisk litteratur til barn, blant annet Henrik Ibsens Peer Gynt, som ble tilrettelagt og gjenfortalt muntlig til barn. Ungdom kunne også lære mer om klimakrisen og hva de kan gjøre for å bidra til et bedre klima. Dermed er festivalen lagt opp til et mangfoldig publikum og er fremtidsrettet.

Festivalens program kan du lese mer om på nettsiden deres, hvor du også kan holde deg oppdatert på nyheter om den kommende festivalen i 2020, lese mer om praktisk informasjon, og lære om festivalens historie og om Lillehammer som kulturell by. Du kan også se i arkivet og bla gjennom en liste over tidligere forfatterdeltakere. Et festivalpass koster ordinært 1 990 kr, men som student får du rabattert pris til 990kr. Dagspass koster 890kr. Lillehammer har mange muligheter for hotellovernatting, men det er anbefalt at du bestiller god tid i forveien – festivalens nettside har en liste over aktuelle hotell du kan se på. Så er det bare å nyte festivalen!